Essence

/ Places / Hotspots

  • IMG_4724a

  • IMG_4804c

Na jaren van chronische gezondheidsklachten besloot Julie Van den Kerchove het roer om te gooien. Ze zocht haar heil in de plantaardige keuken en schrapte resoluut geraffineerde suikers, melkproducten, gluten en alle soorten kunstmatige toevoeging van haar menu. Ze voelt zich als herboren en schrijft zichzelf en haar partner Simon Matthys in aan het prestigieuze Living Light Culinary Institute in California waar ze kennismaken met de heerlijke gastronomische raw food-keuken

Nu slaat Van den Kerchove de handen in elkaar met entrepreneur Bart Roman, die dankzij een dieet van raw food meer positieve energie heeft dan ooit te voren. Roman wil zijn ervaring naar een hoger niveau tillen en ziet in gediplomeerd raw food-chef Julie de perfecte partner voor het eerste gastronomisch raw food-restaurant van België: Essence.

Wie denkt dat rauw eten gelijk is aan konijnenvoer slaat de bal grondig mis zo bewijst Essence. De menukaart geeft de veelzijdigheid van groenten, fruit, noten en zaden mee. De beperking van het dieet is tevens zijn sterkte. Het verplicht de chefs inventief te zijn met de beschikbare producten en op zoek te gaan naar andere bereidingswijzen. In deze keuken wordt niet gebakken noch gebraden maar maakt men gebruik van droogovens, hoge-snelheids-blenders, cold press juicers en fermentatietechnieken.

Essence serveert alles behalve flauwe groentekost. Met behulp van natuurlijke smaakmakers zoals tamari, tahin, miso, edelgistvlokken, zeewier en gefermenteerde noten en groenten toveren Julie en Simon verrassende en smaakvolle gerechten op tafel. Het 6-gangenmenu wordt harmonieus opgebouwd in complexiteit. Een eenvoudige salade met watermeloen en aardbeiendressing wordt gevolgd door een pittige Mexicaanse wrap gemaakt van noten, paprika, courgette en zongedroogde tomaat. De wrap werd 24 uur in de droogoven gedroogd en gevuld met een rauwe versie van nacho cheese, pittige pico de gallo en smeuïge avocadocrème. Dit begint naar meer te smaken! En we worden op ons wenken bediend want de smaakvolle pad thai met kelpnoedels en een delicieus sausje gemaakt van tamari, limoensap, chili en koriander doet ons de originele versie vergeten. Ook de lasagne van gemarineerde courgette en coeur de boeuf tomaten met een overtuigende én gezonde remake van bechamelsaus op basis van cashewnoten, amandelen en edelgistvlokken (die voor een hartige kaastoets zorgen) kan ons bekoren. Kers op de (rauwe) taart is de ‘chocolade karamel orangette taart’: een amandelnotenbodem gevuld met ganache van donkere chocolade en karamel van dadels, afgewerkt met sinaaszeste. Dit laatste gerecht overtuigt volgens ons alle sceptici.

Er is niet enkel over het menu maar ook over de juices, koffie en thee zeer goed nagedacht. Essence wil zijn klanten een volledige beleving geven en dat wil zeggen dat niet enkel het eten maar ook de drank en het interieur goed moeten zitten. Voor de juices werkt Essence samen met Jus Jus. De juicetails, cocktails op basis van cold pressed juice en alcohol, werden samengesteld door Jigger’s – The Noble Drugstore en de koffie komt van bij het gerenommeerde Gentse koffiehuis Café Labath. Voor de thee werkt het duo samen met theesommelier Ann Vansteenkiste. Stuk voor stuk specialisten in hun vak.

Ga! Proef! Beleef! En een nieuwe (rauwe) wereld gaat voor je open. Maar wees snel want op 30 juni sluit het pop-up concept reeds de deuren. Wij kijken alvast uit naar (hopelijk) meer.

Essence Cuisine – Steendam 74, Gent. Open van donderdag tot en met zondag.

, , , , ,

© Kitchenet 2013