Falk Culinair – 100 % made in Belgium

/ Products / Kitchen

  • IMG_2400a

  • IMG_2359b

De naam Falk Culinair doet waarschijnlijk niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar het koperen kookpottenmerk weet, zonder grote marketingbudgetten of reclamecampagnes, de harten van professionele chefs en gepassioneerde hobbykoks wereldwijd te veroveren. Van de UK tot de States en van Australië tot Japan, het grootste deel van de Falk-productie verdwijnt naar het buitenland. Het merk bouwde over drie generaties heen een sterke reputatie uit en wordt op internationale fora gelauwerd om zijn uitmuntende kwaliteit, onberispelijke service en aantrekkelijke looks. Maar in thuisland België blijft de naam en faam uit. Onbekend is onbemind? Laat ons daar dan verandering in brengen, want Falk Culinair belichaamt innovatief vakmanschap van de bovenste plank dat best wat meer vaderlandse trots verdient.

Handmade in België
Wanneer we het Falk-atelier binnenstappen valt ons de rustige maar geconcentreerde werksfeer op. Een kleine equipe van zes mensen, waaronder vader Paul en zoon Jan Van Achter, werkt er dagelijks met de hand aan wat door buitenlandse chefs en ambitieuze hobbykoks als een absoluut topproduct omschreven wordt. Met een output van 10,000 stuks per jaar blijft Falk Culinair ver weg van de massaproductie. “Ons team streeft naar ambachtelijke perfectie. Elke beweging van het 14 stappen-proces wordt door getrainde vakmensen gecontroleerd en precies uitgevoerd, een zeer arbeidsintensief proces met dure grondstoffen, waardoor een hogere en snellere productie niet per se opportuun is. Met ons nicheproduct gaat het op de eerste plaats om de kwaliteit en niet om de kwantiteit”, verduidelijkt Jan Van Achter.

Ambacht meets innovatie
Van grondstof tot afwerking, in elke stap schuilt innovatie en kwaliteit. Dit unieke productieproces begint bij de uiterst innovatieve en gepatenteerde grondstof bimetaal. Paul Van Achter, die het bedrijf van zijn vader overnam, ontwikkelde in de jaren 80 als industrieel ingenieur, in samenwerking met KU Leuven en gespecialiseerde walserijen, het nu gepatenteerde bimetaal waarbij een massieve koperen plaat onder een extreme drukkracht voorzien wordt van een flinterdunne laag inox. Een belangrijke ontwikkeling die de eerder ‘decoratieve’ sierkoper van weleer een professioneel en vooral duurzaam karakter gaf. De dunne laag inox verving namelijk de zachte en fragiele tinlaag die tot dan toe in koperen potten gebruikt werd. Een ontwikkeling die het mogelijk maakt om de uiterst functionele culinaire eigenschappen van koper verder uit te werken zonder de nadelen die verbonden zijn aan het gebruik van tin, een metaal dat oxideert, moeilijk te onderhouden is en door gebruik langzaam ‘wegsmelt’. Inox daarentegen is blijvend, onderhoudsvriendelijk en hygiënisch.

Controle van warmte, de sleutel tot een geslaagd gerecht
Eén van de grootste voordelen van koken met koper is de optimale warmtespreiding die ontstaat en meer controle en comfort tijdens het koken biedt. De binnenlaag uit inox zorgt er dan weer voor dat je Falk-cookware voor elke mogelijke bereiding kan inzetten. Koken, bakken, braden stomen… Het uitgebreide assortiment biedt voor elke bereiding een oplossing. In samenwerking met professionele chefs besteedde vader Paul jaren aan het creëren van dé perfecte vorm en functie voor elke pot en pan van het assortiment.

Bright looking future
Zoon Jan, die vandaag aan het roer staat, weet met zijn economische achtergrond en feeling met online verkoop Falk Culinair wereldwijd verder op de kaart te zetten. Succesvol, zo blijkt, als we de online mond-tot-mondreclame die op internationale fora opduikt mogen geloven. Dat een set koperen potten en pannen enige investering vraagt, valt niet te ontkennen. Maar wat je ervoor in return krijgt is een handgemaakt, 100% Belgisch topproduct dat generaties lang meegaat. Wat in the end goedkoper uitkomt dan kookmateriaal van mindere kwaliteit dat na enkele jaren vaak al in de vuilnisbak belandt.

Falk Culinair – Online te koop vanaf €150

NK9A6902b

Foto’s: Kitchenet

, , , , , , , , ,

© Kitchenet 2013