Kruidenolie

/ Inspiration / DIY
  • kruidenolie

  • kruidenolie

Kruidenolie, een onmisbaar product in de keuken. Het is een eenvoudig ingrediënt dat gerechten net dat tikkeltje extra geeft. Denk maar aan een saaie salade die opleeft met basilicumolie. Of een stuk boerenbrood gedopt in rozemarijnolie. Chili-olie doet dan weer wonderen voor een dikke tomatensoep met parmezaan. En waarom deze kostbare olie ook niet gewoon zelf maken? Op 5 minuten gefikst. In een mooie fles met handgeschreven label vormt het ook een persoonlijk cadeautje.

Was verse kruiden en zorg ervoor dat ze volledig droog zijn om vorming van bacteriën te voorkomen. Laat ze in het beste geval een nachtje drogen. Plet verse kruiden licht zodat hun smaken vrijkomen. Specerijen kan je eventjes verwarmen in een pan om hun aroma los te maken. Vervolgens kan je op 2 manieren te werk gaan:

  1. Doe de kruiden in een fles en vul deze helemaal met olie. Zorg dat de kruiden onder staan. Zet de fles op een koele, donkere plek. Na ongeveer 2 weken is de olie klaar voor gebruik. Bewaar de fles na opening tot 2 maanden in de koelkast.
  2. Wil je de olie vandaag al gebruiken? Verwarm dan de olie met de kruiden voor ongeveer 5 minuten. Laat de olie zeker niet warmer worden dan 80 graden. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten fles in de koelkast.

Tip: Hetzelfde geldt voor azijn. Voeg bijvoorbeeld een aantal takjes dragon toe aan wijnazijn. Een ideale basis voor een heerlijke vinaigrette!

Kleine flesjes vind je bij Dille & Kamille en IKEA

Foto’s: Kitchenet

, , ,

© Kitchenet 2013