Jamaicaanse stoofpot

/ Food / Recipes

NEW YORK STREET FOOD

Wij vragen Tom Vandenberghe naar zijn meest favoriete recept uit zijn nieuwste boek ‘New York Street Food en daar moet de man niet lang over nadenken: “Veronica’s Oxtail stew! Omdat ossenstaart een vergeten stuk vlees is dat heel erg veel smaak heeft als je het lang en zachtjes laat garen.” Veronica, die een Jamaicaanse ‘food truck’ in het Financial District uitbaat, laat het gerecht uren sudderen op een heel laag vuur waardoor alle ingrediënten voldoende tijd krijgen om te mengen en het vlees boterzacht wordt.

Veronica’s Kitchen: Jamaicaanse stoofpot van ossenstaart

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg ossenstaart, in schijven gesneden van 3 cm dik
4 ui, versnipperd
1 groene paprika, fijngehakt
3 wortelen, fijngehakt
2 tenen look, fijngehakt
1 el paprikapoeder
1 el zout
4 takjes tijm
2 el allspice
½ tl kaneelpoeder
½ tl nootmuskaat
½ tl gemberpoeder
2 el Jamaican browning sauce
30 ml azijn

Jamaican browning sauce
600 ml kippen – of vleesbouillon
200 ml sojasaus
200 ml droge sherry
200 g bruine suiker
4 kruidnagel
2 steranijs
3 cm gember, gekneusd

Doe alle ingrediënten voor de Browning sauce in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Laat een half uur indikken en houd apart.

Verwijder overtollig vet van de ossenstaart. Spoel het vlees onder een stromende kraan met water en dep ze droog. Doe twee eetlepels boter in een pan en zet op een middelhoog vuur. Kleur de ossenstaart in de boter, verwijder uit de pan en houd apart.

Verwarm de olie in een tweede pan en stoof de ui zachtjes. Voeg er de wortelen, paprika en look aan toe en stoof enkele minuten verder.
Kruid met paprikapoeder, zout, tijm, allspice, kaneelpoeder, nootmuskaat en gemberpoeder. Meng alles goed door elkaar en voeg de stukken ossenstaart en de twee eetlepels Jamaican browning sauce toe. Bevochtig met één liter water en breng zachtjes aan de kook. Laat 2,5 uur sudderen op een zacht vuur en roer regelmatig voorzichtig door de saus.

Serveer met rijst.

Foto’s: Luc Thys

 

, , ,

© Kitchenet 2013