Gebottelde cocktails van Jigger’s voor thuis

/ Inspiration / People

  • Jiggers

  • Jiggers

Olivier Jacobs en cocktails go way back. Het begon met Americano’s en Paradiso’s ronddragen in de Siphon in Damme. Zijn studies brachten hem naar Gent waar hij aan de slag ging in Café Théatre. Hij bleef er een paar jaar hangen, werd er chef van de bar en zette er aan aantal nieuwe cocktails op de kaart. Hij had de smaak letterlijk helemaal te pakken en opende iets meer dan twee jaar geleden zijn eigen bar Jigger’s – The Noble Drugstore.

Olivier, twee maal uitgeroepen tot Beste Barman van België, werd vorig jaar ook geselecteerd voor World Class Bartender of the Year. Naast de behaalde titels is hij bovenal een gepassioneerd vakman, gebeten door zijn metier: cocktails maken volgens de regels van de kunst. De autodidact haalt zijn kennis vooral uit boeken en experimenteert volop in de keuken. Inderdaad Jacobs slijt veel tijd achter de kookpotten. Zijn siropen bijvoorbeeld haalt hij niet in de winkel, hij creëert ze gewoon zelf. Als ik hem vraag naar de vacuümmachine in zijn keuken, legt Olivier me uit dat hij die gebruikt voor fat washing. Dat is een techniek waarbij drank, bijvoorbeeld whisky of wodka, geïnfuseerd wordt met gesmolten vet zoals boter of varkensvet. Nadat het mengsel afgekoeld is, wordt al het vet verwijderd en de drank gefilterd. Het resultaat is een aromatisch spraakwater zonder vettig randje.

Op aandringen van zijn klanten brengt hij deze winter zijn eerste gebottelde cocktail op de markt. Het is een selectie easy drinking cocktails die je eenvoudigweg in de koelkast bewaart en maar hebt uit te schenken wanneer je daar zin in hebt. Ook heel gemakkelijk als je een feestje geeft en geen zin hebt om zelf de hele avond cocktails te shaken. “Bovendien wordt de smaak ervan alleen beter met de tijd”, aldus de barman. Deze winter maakt hij iets stevigere mengsels waarin warme kruiden de hoofdrol spelen. ‘s Zomers staan eerder lichte, verfrissende cocktails op het menu.

Naast cocktails bottelt Olivier ook zijn siropen in flessen. Zijn inspiratie vindt hij vaak in de groentewinkel, waar hij zich laat leiden door de seizoenen. Butternutpompoenen, gember of veenbessen verwerkt hij tot smaakvolle siropen. Deze week maakt hij een mengsel op basis van ananas met salie. Een geslaagde, zoete combinatie met pittige ondertoon door het krachtige kruid. Klanten krijgen bij de siropen een cocktailrecept mee naar huis. Maar je laten beperken tot enkel één drankje zou deze siropen onrecht aandoen. Benut ze ten volle en ga er in de keuken mee aan de slag. Limonades, desserts of zelfs sauzen worden blij van een geutje heerlijke siroop.

De gebottelde cocktails en siropen zijn te koop bij Jigger’s The Noble Drugstore – Oudburg 16 in Gent.

 

, , , , , , , , ,

© Kitchenet 2013