Kookboeken wish list

/ Inspiration / Read
  • Tartine Bread

  • dom

Kookboeken zijn voor veel koks een enorme bron van inspiratie. Ook de meeste foodies zijn verslingerd aan hun collectie en steeds op zoek naar een nieuwe ontdekking. Wij  namen de verschrikkelijk moeilijke taak op ons een selectie van 10 prachtige kookboeken te maken. Met één van deze exemplaren stel je een kookboekverslaafde-foodie nooit teleur. Speciaal voor de gelegenheid geeft boekhandel van het jaar, Paard van Troje in Gent, Kitchenetlezers 10% korting op al hun kookboeken en kookaccessoires. Download hier de voucher.

Chad Robertson reisde de wereld rond op zoek naar brood met een oude ziel. Hij ging jaren lang bij verschillende artisanale bakkers in de leer en opende in 2002 zijn befaamde Tartine Bakery in San Francisco. Dat brood bakken een ware kunst is bewijst hij in het uitgebreid naslagwerk Tartine Bread. Ook volgens de nieuwste bakkerin van Kobe Desramault maakt dit broodboek alle andere boeken in dat genre overbodig.

Een aantal weken geleden ontmoetten we Alex Atala, de uiterst charmante en charismatische Braziliaanse chef. Hij experimenteert met sauvamieren in zijn restaurant D.O.M. en toont in het gelijknamig boek de ware betekenis van ‘werken met lokale ingrediënten’. In het Amazonewoud ligt deze topchef zijn hart, het is de plaats waar hij sinds kind gaat jagen, plukken en vissen. De plek waar hij zijn inspiratie vindt.

Het boek Food DIY is een ode aan verloren skills van onschatbare waarde. Zelf worsten draaien, boter maken, vis roken, … probeer het minstens één keer en ervaar wat een voldoening het geeft dagdagelijkse ingrediënten from scratch te maken.

Tod Selby gaat voor zijn boek Edible Selby op bezoek bij de meest interessante en creatieve foodies. Zo gaat hij o.a. langs bij bovengenoemde Chad Robertson en Alex Atala maar vind je hem bijvoorbeeld ook bij de jonge wijnmaakster Arianna Occhipinti of dakboerin Annie Novak. Het boek staat boordevol prachtige beelden, inspirerende interviews en grappige tekeningetjes.

De Smaakbijbel verklaart waarom we automatisch aan spek denken wanneer we eieren zeggen en waarom de klassieker steak frites toch zo blijft smaken. De auteur, Niki Segnit, groepeert 99 ingrediënten in smaakfamilies en bespreekt de mogelijke smaakcombinaties. Ook meer gewaagde combinaties zoals chocolade en kardemom of ei en banaan komen aan bod en zorgen voor spannende experimenten in de keuken. Het boek is logisch ingedeeld, bevat grappige verhalen, interessante weetjes en lekkere recepten.

The Art of Fermentation ligt in de lijn van Food DIY maar is toch een serieus tikkeltje meer in depth. Dit is een boek voor hardcore foodies: zonder prentjes en met veel praktische informatie over wat waarschijnlijk de oudste vorm van voedselbewaring is. Fermentatie is volgens René Redzepi de way to go en zal ongetwijfeld in de toekomst een grotere rol gaan spelen in de keuken.

Sinds de doorbraak van Ottolenghi bij het grote publiek zit de keuken van het Midden-Oosten in de lift. Zeker niet onterecht want deze regio kenmerkt een zeer boeiend smaakpalet. Zachte labneh yoghurtkaas, pittige za’atar kruidenmengeling en tahini sesampasta zijn een aantal typische ingrediënten die vaak terugkomen. Naast de befaamde Ottolenghi-kookboeken verschenen nog tal van andere inspiratiebronnen uit de regio. The Lebanese kitchen van home cook Salma Hage steekt er met kop en schouders bovenuit. Salma neemt je, langs 500 pagina’s, mee in haar familiekeuken en deelt gerechten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ook Veggiestan is een pareltje waarbij de regio van het Midden-Oosten, gekend om zijn vele vegetarische gerechten, centraal staat.

Cooked (vertaald als ‘een pleidooi voor echt koken’) van Michael Pollan is geen echt kookboek met recepten maar valt eigenlijk onder de categorie verplichte lectuur voor iedereen. Pollan stelt dat de obsessie met kookprogramma’s gelijk staat aan een vermindering van tijd die we effectief doorbrengen in de keuken. Vaardigheden en technieken die van generatie op generatie worden doorgeven dreigen verloren te gaan. We zijn afhankelijk geworden van grote internationale voedselbedrijven en de meesten onder ons weten écht niet meer te overleven zonder. Zelf gaat hij, aan de hand van de elementen vuur, water, lucht en aarde, op zoek naar wat koken voor hem betekent.

Nigel Slater kennen we van Kitchen Diaries (sinds dit jaar ook vertaald) waarin hij een jaar lang een smakelijk geschreven keukendagboek bijhoudt. Met Eat: The Little Book of Fast Food brengt hij een boek op de markt met eenvoudige en makkelijke recepten. Ideaal voor drukke dagen waarop je gewoon wil eten zonder lange ingrediëntenlijsten of ingewikkeld gedoe.

, , , , , , , , , , , ,

© Kitchenet 2013