Lamsgehaktballetjes met gegrilde paprikahummus

/ Food / Recipes

IMG_3718

Hummus is wat je kan maken als er écht niets vers in huis is. Wat je ervoor nodig hebt is te vinden in de voorraadkast: een blik kikkererwten, een teen look, een goede lepel tahin, een scheut lekkere olijfolie, sap van een halve citroen, een draai van de pepermolen en een snuif zeezout. De mixer erin en enkele seconden later is er hummus. Lekker op een toast of boterham maar ook heerlijk bij geroosterd vlees.

Dit is het basic recept van hummus maar je kan aan deze basis eindeloos verse ingrediënten toevoegen. Gekookte rode bietjes met feta, geroosterde hazelnoten met citroen of gegrilde zoete paprika’s. De laatste variant gaat uitstekend bij lamsvlees. Geef de gegrilde paprikahummus bijvoorbeeld bij kruidige lamsgehaktballetjes met pijnboompitten, een frisse salade en Marokkaans brood.

Voor de gegrilde paprikahummus
5 zoete rode paprika’s
klein bosje koriander, grof gehakt
1 blik kikkererwten (400gr), uitgelekt
1 teentje look, geplet
sap van een halve citroen
2 el tahin
1 el olijfolie
snuifje komijnpoeder
snuifje cayennepeper
zwarte peper en zeezout

Voor de lamsgehaktballetjes
500 gr lamsgehakt
1 teentje look, geplet
1 tl sambal
¼ tl kaneelpoeder
¼ tl komijnpoeder
¼ tl nootmuskaat
¼ tl paprikapoeder
gegrilde pijnboompitten

Voor de gegrilde paprikahummus
verwarm de oven voor op 200°C en gril de paprika’s ongeveer 20 minuten, tot de schil zwartgeblakerd is. Haal ze uit de oven en leg ze voorzichtig in een afsluitbare pot. Laat de pepers met het deksel op de pot afkoelen.

Haal de schil van de paprika’s en verwijder de zaadjes. Doe het vruchtvlees samen met de koriander, look, kikkererwten, tahin, specerijen en olijfolie in een keukenrobot en mix tot een gladde massa. Proef en breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Voor de lamsgehaktballetjes
Meng het gehakt met de sambal en de gedroogde specerijen. Breng op smaak met peper en zout. Rol van het gehakt balletjes ter grootte van een walnoot en bak bruin in wat boter. Serveer de gehaktballetjes met de hummus en pijnboompitten. Eet met Marokkaans brood en een frisse salade.

Foto & recept: Kitchenet
Bord: Serax

, , , , ,

© Kitchenet 2013