Nigel Slaters sobanoedels met zalm en garnalen

/ Food / Recipes

Vorige week introduceerden we Nigel Slaters steengoede nieuwe kookboek ‘Aan Tafel’. Slater inspireert met meer dan 600 ideeën voor snelle gerechten. Recepten voor dagen waarop we gewoon willen eten zonder al te veel gedoe. Deze twee voorsmaakjes zijn om duimen en vingers af te likken. Aanvallen!

SLATER_93

Bruschetta met tomaten-caesarsalade

Tomaten, little gemsla, ciabatta, knoflook, eidooier, azijn, dijonmosterd

Snijd 400 g tomaten doormidden en leg ze met de snijkant boven op een grillpan of bakplaat. Snijd 2 struikjes little gem overlangs doormidden en leg ze tussen de tomaten. Bestrooi alles met zout en peper, besprenkel met een beetje olie en gril alles een paar minuten tot de sla begint te kleuren en de tomaten gaar zijn.

Maak de dressing. Pel 2 tenen knoflook en doe ze in een blender. Voeg een eidooier, een eetlepel witte wijnazijn en een eetlepel dijonmosterd toe, gevolgd door 4 eetlepels olijfolie. Mix tot het een gladde, gebonden saus is. (Je kan dit ook met de hand doen, net als mayonaise, en de olie met een garde door de overige ingrediënten kloppen.) Proef of hij goed op smaak is.

Snijd een groot ciabattabrood horizontaal doormidden en rooster de snijkanten. Leg ze met de snijkant boven op een plank en besprenkel ze royaal met olijfolie, beleg met tomaat en sla. Lepel de dressing erover en eet het brood direct nu alles nog warm en het brood knapperig is.
Voor 4. Knapperig, zoet, buitengewoon lekker.

SLATER_111

Sobanoedels, zalm en garnalen

Sobanoedels, zalm, garnalen, chilipeper, donkere sojasaus, vissaus, bieslook, koriander

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg royaal zout toe en kook 200 g sobanoedels 6 minuten. (Hou je niet aan het voorschrift op het pak, de noedels worden later nog kort gegaard.) Giet ze af en spoel ze koud onder de koude kraan.

Snijd 450 g zalm in vingerdikke repen. Snipper een rode chilipeper fijn, maar laat de zaadlijsten zitten – het gerecht moet wel wat pikant zijn. Zet een grote wok op heel hoog vuur, laat hem een paar seconden zo staan en doe er dan 1 eetlepel arachideolie in; zwenk de olie door de pan en voeg de zalm toe met 250 g grote, gepelde, rauwe garnalen. Doe de gesneden chilipeper erbij en ook de halfgare noedels; blijf roerbakken. De zalm zal misschien wat breken, maar dat hindert niet.

Voeg een eetlepel donkere sojasaus en een eetlepel vissaus, 2 eetlepels geknipt bieslook en een handvol gescheurd korianderblad toe, schep alles kort om en serveer het gerecht.
Voor 4. Alledaagse noedels, luxueus zeebanket.

Foto’s: ©Jonathan Lovekin

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

© Kitchenet 2013