Pistolet-Original

/ Places / Hotspots

  • pistolet bxl

  • pistolet bxl

Zondagen en familiebijeenkomsten gingen vroeger steevast gepaard met kraakverse pistolets, gezouten boter en jonge kaas. Een traditie die we volgens Valerie Lepla een beetje verloren zijn. Een spijtige zaak vindt ze. Daarom opende ze enkele maanden geleden aan de Zavel in Brussel Pistolet-Original. Een comptoir – épicerie die volledig gewijd is aan dé perfecte pistolet: een wit, rond broodje met luchtige kruim en knapperige korst.

Lepla is trots op wat België te bieden heeft op culinair vlak en koos er resoluut voor enkel met Belgische producten en producenten te werken. Op een prikbord, dat als het ware een ereplaats in de winkel krijgt, hangen fier de namen en bijbehorende foto’s van haar partners, het neusje van de zalm in de food-wereld. En dan hebben we het eens niet over chefs maar over vakmensen die ongelooflijk goed zijn in wat ze doen. Denk aan mosterd uit de kelder van het Gentse Tierenteynhuis, vlees van de alom geprezen slagerij Dierendonck, kaas recht uit de rijpingskamer van kaasaffineur Julien Hazard, hazelnootpasta van buurman Pierre Marcolini en garnaalkroketten van De Mayeur om van te huilen, zo lekker.

Op de menu staan pistolets die de artisanale bakker Yves Guns twee keer per dag uit de oven haalt, belegd met tête pressée, handgepelde grijze Noordzeegarnalen of échte krabsla. Of wat dacht je van Pistolet Perdu voor een zondagse brunch? Ook vergeten specialiteiten krijgen hier een plaatsje op de kaart. Valerie Lepla schrikt er niet voor terug haar klanten een pistolet met kipkap, geperste kop of gebakken cervela voor te schotelen.

Na onze pistolet met gekapt en pickles beginnen we Valerie Leplas ambitie te begrijpen: de Belgen hun eigen producten laten (her)ontdekken. Pistolet-Original kiest voor terroir, ambacht en lekkere smaken. En meer hoeft dat niet te zijn.

Pistolet-Original
Joseph Stevensstraat 24-26
1000 Brussel

Foto’s: Kitchenet

, , , , , , ,

© Kitchenet 2013